Köszöntjük, Isten hozta honlapunkon!


 

Rólunk

Illyés Imre

Telefon: 06705406025
E-mail: imr.illyes@gmail.com
WEB: termeloimezbudapest.hu

" Az akác és a hárs is nagyon finom, a vegyes meg természetesen aranyérmes. Az összes lehetséges méz között.:) Mindegyik más karakter. A vegyes bódító, a repce szelíd, az akác királynői, a hárs simogató. Nagyon hálásan köszönöm. "
Zsuzsanna, 2018. október


"Gyerekkoromban ettem utoljára ilyen finom mézet az utcánkban lakó méhészbácsinál. "
József, 2016. november


"Nekem a kedvenc mézem a vegyes, soha nem ettem még ilyen finom mézet. Tartsd meg ezt a méhlegelőt!"
Balázs, 2013. december


"A kolleganőmnek is vittem egy üveggel a júniusi vegyesből, nem nagyon szereti a mézet, de amikor ebből véletlenül egy cseppet is elszórt az asztalon azonnal felnyalta."
Bea, 2013. november


"16 éve nem ettem ilyen mézet, mióta elköltöztem vidékről."
Erika, 2012. november


KISS TAMÁS

A méhekkel 2007-ben ismerkedtem meg, amikor elmentem két ismerős méhész barátomhoz nyári munkára. Nagyon megtetszett a méhészkedés, így bátyámmal együtt 2008-ban vásároltunk 4db Hunor fészkes, 1/2 NB mézteres rakodókartárat a barátainktól. Ezeket már Önállóan teletettük be, és jövő tavasszal már tudtunk is pár kg. mézet pörgetni. Így indult a pályánk!

Méhészetünk jelenleg 45 db Hunor fészkes, 1/2 NB mézteres rakodókaptárból áll és Soroksáron illetve Kunszentmiklóson található, nyugodt, csendes környéken. Ezekről a telephelyekről a méhek elérik a közelben található hobbik és kertes házak gyümölcsfáit, kerti virágait, amelyek nektárjaiból a kaptárban vegyes virágmézet állítanak elő.
Ezután május elején-közepén a környező akácerdőkből gyűjtenek, majd az itteni akác elvirágzása után Salgótarján hegyeibe költöztetjük őket egy hétre, ahol szintén az akácról hordanak. Az akác elvirágzása után június elején egyszerre nyílik telephelyünk környékén a bükköny, az olajfa, a bálványfa, valamint kis késéssel a hársfa, így tudnak termelni a méhek nyáron is vegyes virágmézet, valamint némi hársot is. Az év utolsó, pergethető mennyiségű mézet hozó növénye a napraforgó. Itt a virágzás kezdete nagyban függ a vetés idejétől, valamint a fajtától is, de általában július közepén kezd virágozni. A napraforgó elvirágzása után visszahozzuk a méheket a soroksári telephelyre és megkezdődik felkészítésük a télre. A nyár végén ugyan még tudnak gyűjteni kerti virágokról és gyomokról, valamint aranyvesszőről, de ez már téli élelemként náluk marad.

Méhészeti technológiánk során fokozottan ügyelünk a méhek egészségének, valamint a termelt mézek minőségének megóvására.

Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy soha nem vesszük el a méhektől az összes mézet, így még egy nem várt, rossz időjárás esetén sincs szükség arra, hogy termelési szezonban (kb. március közepétől- augusztus közepéig, amikor a nektár begyűjtése, mézzé alakítása és ennek kipergetése megtörténik) cukorral kelljen nekik pótolni az élelmet, ami a következő pergetésnél a mézbe is belekerülhetne. Így mivel a méhek egész termelési szezonban mézen élnek jobb immunrendszerrel és kaptáronként nagyobb létszámmal tudnak nekivágni a télnek.
Másik fontos eleme a méz megóvásának, hogy a méheket károsító atkák (varroa destructor) ellen vegyszeres kezelést a termelési szezonban nem végzünk, kizárólag bio-védekezést alkalmazunk (levendula füstülés, atkacsapda a herefiasításban). Ez az eljárás is szolgálja a méhek egészségét, mivel nincsenek kitéve folyamatos vegyszerterhelésnek.

A termelői mézünk minőségére nemcsak a kaptáron belül, hanem kívül is vigyázunk. A kipergetett mézet az üvegbe töltéshez egy olyan hordóba töltjük, amelynek az alján van csap. Így a méz tetejére feljönnek a viaszdarabkák, amelyek a pergetéskor belekerültek, és a csapon keresztül pedig kiengedjük a színtiszta mézet.
A termelői mézünkhöz semmilyen adalékanyagot nem teszünk, hogy tovább folyékony maradjon. A gyorsabban kristályosodó fajtamézeket (repce, napraforgó, tavaszi vegyes virág) pergetés után egyből kiüvegezzük, és az üvegben kristályosodik meg, így értékesítjük. Bizonyos mézfajták kristályosodása ugyanis természetes folyamat, amely a méz kémiai összetételén nem változtat, a méz minőségét nem befolyásolja, csupán fizikai halmazállapot változás történik.

Célunk az ipari méz helyett valódi, tiszta (répacukor és vegyszermentes) termelői méz előállítása és eljuttatása minél több háztartásba, megfizethető áron.

2013.12.18.

Néhány hasznos link:

Méhészetről a Wikipédián

Méhekről a Wikipédián

Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapja

Méhészet - A magyar méhészet országos szaklapja

További képek a méhészetről a Képek link alatt!

Vissza